sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Treenaamassa merijalkaväen tyyliin

Kävin tällä viikolla kokeilemassa Urheiluhallien Pasilan yksikössä TRX-tuntia. TRX ei sanana kerro yhtään mitään ihmiselle, joka ei ole kuullut tästä treenimuodosta. Sillä on kuitenkin aika mielenkiintoinen syntyhistoria. TRX:n keksijä oli Yhdysvaltain merijalkaväen Navy SEALin Randy Hetrick, joka muodikkaasti tuunasi jujutsuvyön ja laskuvarjon jäänteet yhteen. Näin syntyi prototyyppi erittäin monipuoliselle treenivälineelle, jolla pystyy tehokkaasti treenaamaan koko kropan. Tarkemman historiikin löydät täältä.

Käytännössä kyse on siis kahdesta keltamustasta nauhasysteemistä, jotka on kiinnitetty kattoon tai telineeseen roikkumaan ja joiden päässä on sellaiset aukot, jonne voi mukavasti työntää jalkansa tai ottaa käsillä kiinni ja sitten voi tehdä haluamaansa liikettä.

Kuten vaikka näin.


Halusin kokeilla TRX:ää, koska haluan kokeilla kaikkia juttuja, mutta minulla oli vähän epäluuloinen ennakkoasenne. Ajattelin, että se on yhtä tylsää kuin pumppi, jossa vain jauhetaan samaa biisiä parilla eri liikkeellä ikuisesti. TRX oli kuitenkin paljon innostavampaa. Jokaista liikettä tehtiin ensimmäisellä kerralla 15, toisella 12 ja viimeisellä 10, joten missään vaiheessa ei päässyt tylsistymään, intensiteettiä pystyi kasvattamaan läpi treenin, kun jaksoi tehdä vähemmän toistoja, mutta rankemmasta asennossa ja koko kroppa käytiin tehokkaasti läpi. Liikkeiden haastavuus määräytyi jalkojen etäisyydestä kiinnityspisteestä, joten jokainen pystyi eriyttämään treeninsä juuri omille lähtökohdilleen sopivaksi. Moniin liikkeisiin oli myös variaatioita valittavana. Esim. kyykyissä saattoi kyykkiä ihan peruskyykkyjä, askelkyykyyjä tai pistoolikyykkyjä.

Minulle tuli tunnilla huono olo kesken kaiken. En tiedä johtuiko se siitä, että treeni oli niin rankka vai koska olin vähän turhan lyhyt aika sitten juonut avokadosmoothien, joka ei ehkä ollut ihan paras valinta ennen treeniä vai että jotain oli vialla jo valmiiksi, koska minulla sattui vatsaan ennen tuntia. Joka tapauksessa jouduin menemään vessaan kyykkyyn pää jalkojen välissä kesken treenin. Hetken mietin, että en pysty jatkamaan enää kun on niin huono olo, mutta menin sitten minuutin päästä takaisin ja tein treenin loppuun.  Huimaus jatkui ihan sinne asti kun menin nukkumaan. Mutta seuraavana päivänä oli taas normaali olo. Outoa. Ei ole ennen käynyt noin, vaikka on minulla joskus tullut huono olo treenatessa, mutta ei se ikinä ennen ole jatkunut noin pitkään.

Nauhat saa myös jalkoihin ja sitten voi tehdä vaikka vatsoja.
Joka tapauksessa TRX oli minusta monipuolinen ja innostava tunti, jossa aidosti tuntee treenaavansa kovaa ilman sitä itserankaisun (=urheile ja kärsi, läski, taas sä oot herkutellut!!!) tunnetta, jonka minä ainakin saan esim. pumpista ja spinningistä. Tunti muistutti enemmän perus salitreeniä, mutta sellaista, jossa käytetään vain oman kehon painoa, mikä ainakin minulle oli todella motivoivaa tekemistä. Tykkään itse asiassa oman kehon painon treenistä ehkä eniten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti